World Health Day

10 april 2017 0 Door Miep van Leeuwen

Vrijdag 7 april was het World Health Day, oftewel, gezondheid dag voor de hele wereld. Geen idee of en hoe het in Nederland is gevierd. Het thema voor dit jaar was “Depression”, oftewel, “Depressie”.

En depressie is waar we in ons werkveld veel aandacht aan willen besteden. Het wordt veelal niet herkend in Sierra Leone als iemand depressief is. Terwijl een echte depressie niet van-zelf zomaar over gaat.

In Freetown én in de districten wordt er ook door Building Back Better en de nurses ruim aandacht gegeven aan depressie in het kader van World Health Day. Samen met andere organisaties.

Afgelopen vrijdag zijn er in de morgen in Freetown twee looptochten van start gegaan. Met spandoeken, posters én muziek. De ene tocht werd begeleidt door het muziekkorps van de politie en de andere tocht van de militairen.

Eenmaal bij elkaar op de plaats van bestemming, zijn er een aantal korte presentaties gegeven. Over ontwikkelingen van hulp bij depressie.

Er is veel aandacht gegeven in radio programma’s. Hét medium in Sierra Leone waar je de mensen mee bereikt. De boodschap is steeds dat depressie iets is wat iedereen kan meemaken en dat het niet demonisch of occult is; dat het het beste is om er over te praten en hulp te zoeken.

Morgen mag ik weer op pad, naar het district Koinadugu. Ik ben steeds weer dankbaar als we met elkaar iets kunnen betekenen voor juist die éne mens die op ons pad komt.