Mooie ontmoetingen

2 maart 2018 1 Door Miep van Leeuwen

Het is nu een week geleden dat ik weer in Freetown aankwam, vrijdagavond laat. 

Vlak voordat ik weer vertrok ben ik een week in Jeruzalem geweest, om een moment van echt vakantie te hebben. Mijn verlof was goed maar ook vol met regelzaken, afspraken en bezoeken. Het was fijn om even helemaal weg te zijn. Hoewel een vakantie naar Jeruzalem niet echt een uitrust-vakantie is! 

Ik heb het als een bijzondere tijd ervaren. Weet me gezegend dat ik de mogelijkheid had om het land van Gods belofte te bezoeken. Op die manier heb ik rondgewandeld in Jeruzalem, kijkend naar de Israëlieten, het uitverkoren volk van God. 

Dat is een hele mooie ervaring maar het roept ook vragen op, om te begrijpen wat je allemaal ziet. Het mooie was dat ik in een guesthouse van de Nederlandse Wim & Petra verbleef, die al meer dan 20 jaar in Israël wonen. Zij hielpen mij op weg, gaven mij boekjes met uitleg en gaven antwoord op mijn vragen. 

Het leuke van het guesthouse was dat ik ook andere Nederlanders tegen kwam die erg met Israël bezig zijn en mij op weg konden helpen met mijn indrukken en vragen. Ik kwam zelfs iemand tegen die meer dan 30 jaar geleden staflid was tijdens de jeugdreis waar ik deel van uitmaakte. Ruth en Willy hebben een warm hart voor Israël en het was fijn om met hen op te trekken. We zijn gezamenlijk een dag uit geweest naar een mooie wijk van Jeruzalem, Ein Kerem. 

Tijdens de vlucht terug naar Freetown ontmoette ik Els en Pieter, een Nederlands echtpaar, voor de eerste keer op weg naar Sierra Leone. Om iemand te bezoeken waar ze zich zeer verbonden mee weten. Voor één week. Niet wetend hoe alles werkt als je aankomt op het vliegveld. Ze waren blij dat ik hen wegwijs kon helpen. En ik was blij dat we later in de week een middag met elkaar konden optrekken! Ook hier de herkenning van de liefde voor God. Zij vertelden mij dat er een luisterbijbel NT is in het Krio. Ik kreeg er zelfs één kado van hen. 

Herkenning en verbondenheid in ontmoetingen die God geeft. Daar zijn geen grenzen aan van Nederland, Sierra Leone of waar dan ook. We mogen ze ontvangen als een liefdevolle gift.